Facebook Uygulaması Yazmak – 1

facebook Facebook ile arayı açmıştım fakat uygulama yazma konusu ilgimi çekiyordu ve Facebook a uygulama yazma işlerine daldım. Öğrendiğim temel şeyleri sizler ile paylaşacağım ve sizlerde kendi uygulamalarınızı (application) yazabileceksiniz. Hemen başlayayım.

Facebook’a uygulama yazabilmek için öncelikle facebook hesabınızın olması, hesabınıza developer eklentisini yüklemeniz ve eklenti dosyalarınızı barındıracağınız bir hosting’inizin olması gerekmekte. http://www.facebook.com/developers/ bu bağlantıdan uygulamayı profilinize yükleyebilir, Facebook da uygulama geliştirmeye başlayabilirsiniz.

Facebook Geliştirici
İzinver dedikten sonra hazırız demektir. Bundan sonra gelen sayfada Yeni Uygulama Oluştur butonunu göreceğiz.
2009-09-22_112606
Butonumuza tıklayarak uygulamamızı oluşturmaya başlıyoruz.
Facebook
Şimdi yapmamız gereken şey uygulamamıza isim bulup, facebook kullanım koşullarını kabul etmek.
Facebook

Koşulları kabul ettikten sonra yukarıdaki ekran görüntüsü karşınıza gelecek. Burada şuan bizim için önemli olan API anahtarı ve Gizli ibareleri. Geliştireceğimiz uygulamada facebook’a bu kodlar sayesinde kendimizi tanıtacağız. Bu paneli biraz  tanıyalım..

Sol tarafra gördüğünüz Temel, Doğrulama, Profil, Canvas (Tuval), Bağlan, Widgets, Advanced bizim sekmelerimiz. Şuan basit bir uygulama geliştireceğimiz için detaylara girmeyeceğim. İşimize yarayacakları söyleyeceğim.

Temel sekmesinde işimize yarayacak olan şeyler, API Anahtarı ve Gizli kodlarıdır. Bahsi geçen gizli kodu ileride karşımıza API SECRET KEY olarak çıkacak. Temel sekmesinin biraz aşşağısında uygulamamız için simge ve logo yükleyebiliriz.

Canvas (Tuval) Sekmesi :

2009-09-22_141810

Burada Canvas Page URL bizim uygulamamızın facebook daki adresi olacak. Ben evrenweb olarak seçtim. Seçeceğiniz adres en az 7 karakterden oluşmalı, denedim, hata aldım biliyorum 😛

Canvas Callback URL ise bizim hosting deki dosyalarımızın bulunduğu adres. Ben subdomain oluşturdum, siz http://www.evrenweb.net/facebook/ gibi klasör içinede atabilirsiniz. Ama dikkat etmeniz gereken bir husus, her ne şekilde yaparsanız yapın adresin sonun ” / ” koyun.

Görüntüleme yönetmi olarak Iframe ve FBML var. Biraz html bilgisi olanlar iframe’in ne olduğu bilirler, FBML yabancı bir kavram olarak gelmiştir. Kısaca açıklayayım, FBML facebook un kendisine özel geliştirdiği bir dil.. İleride inceleyeceğiz. Diğer ayarlar ile oynamaya gerek yok, siz kurcalayabilisiniz..

2009-09-22_120949Butonuna tıklayıp ayarlarımızı kayıt ediyoruz.

Kayıt ettikten sonra karşımıza gelen ekran:

2009-09-22_144227

Uygulamamızı oluşturduk. Aslında şu ana kadar yaptığımız işler uygulamamızı yapabilmek için ön hazırlığımız oldu 🙂 Bu yazıya Facebook Uygulama Yapımı İçin Hazırlık adını verip sonlandıralım. İkinci yazımızda yavaş yavaş kodlama işlerine gireriz.

İnceleyin: Facebook Uygulama Yazmak – 2

10 Yorum
  1. 13 Aralık 2009