Linux’da google servislerinin çalışmama sorunu !

Eğer sizde bir linux kullanıcı iseniz hatta ve hatta daha spesifik olmak gerekirse, Ubuntu kullanıcısı iseniz google servislerinde sorun yaşıyor olabilirsiniz.

BerilTech ofisimizde yazılımcılar olarak Ubuntu kullanıyor ve ekibin geri kalanında windows kullanan arkadaşları kıskanıyor duruma gelmiştik. Çünkü Google Servislerinin neredeyse hiç birisi Google üzerinde oturum açtığımız zaman çalışmıyordu, tarayıcı farkı gözetmeksizin. Google ile arama yapmak istediğimiz zaman yada youtube dan video izlemek istediğimiz zaman “gizli sekme” açıp, yani google oturumumuzu kapatıp, yapmak istediğimiz işlemimizi yapıyorduk.

Bu süre zarfında şahsım adına fark ettim ki, Google, gerçekten bir programcının eli ayağı. Adamlar sisteme o kadar bağlamışlar ki bizi, o olmasa belki bugün yaptığımız işi yapamayacak durumdayız.

Geçen hafta sistem “kral” ımız Uygar Bayar ile bu konu üzerine biraz çalıştık. Sadece oturum açık iken çalışmıyor, tarayıcı farkı gözetmiyor. Elimizde bu veriler ile yola çıktık ve pek çok alternatif denedik. Sanki ssl ile ilgili sorun vardı, bunun ile ilgili birkaç çözüm denedik fakat 10 dakika kadar kullandıktan sonra tekrar kullanamaz olduk.

Google DNS lerini kullanmayın !

Google DNS lerini kullanıyorduk, bunları kullanmaktan vaz geçtik, internetimiz fark edilir derecede hızlandı, ama çözüme ulaşamadık.

Sistemlerin kralı, Uygar Bayar, usulca yanıma sokuldu ve dedi ki; Evren, network ayarlarından MTU değerini otomatik değil de, 1300 yapsana.

Olay tam bu noktada koptu. MTU değerlerimizi el ile atayınca bütün sorunlar çözüldü ! Demekki adamlar, Google, bağlantının MTU değerine kadar birşeyleri kontrol ediyor ki, servisleri linux üzerinde çalışmıyor. Sorunu hallettikten sonra, şapkamı çıkarıp Uygar abi önünde saygı ile eğildim. Sorunu başka çözebilen birisi yok heralde şu camiada 🙂

Ubuntu da MTU değerini değiştirmek

mtu1

Yukarıda gördüğünüz gibi, ağ bağlantılarını açıyoruz ve MTU değerini değiştirmek istediğimiz ağ bağlantısının adını seçiyoruz. Ardından Düzenle butonuna tıklayıp,

mtu3

 

En altta yer alan MTU değerini otomatik yerine, 1300 olarak ayarlıyoruz ve Kaydet diyip çıkıyoruz.

Bu işlem sonrasında Google servisleri bizim ofisimizde, Linux cihazlarda düzgün olarak çalışmaya başladı, umarım sizdeki sorun da çözülmüş olur.

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.